“Komt een vrouw bij de Hemelpoort”: over werving en de ‘war for talent’

werving professionals

The War for Talent

De ‘War for Talent’ is terug van amper weggeweest. Op de websites van de top 30 accountantskantoren samen staan zo’n 1000 vacatures voor professionals met werkervaring. Ook advocatenkantoren worstelen massaal met onvervulbare vacatures voor ervaren advocaten. En dan hebben we het dus nog niet over de starters en (werk)studenten.
Organisaties wringen zich opnieuw in vele bochten om het broodnodige talent in huis te halen. In de Volkskracht berichtte Jolan Douwes op 11 mei over de uitreiking van de Werf& Awards voor de beste campagnes voor personeelswerving: “Kom toch bij ons werken”.
Authenticiteit lijkt het sleutelwoord, maar de beste campagnes worden blijkbaar nog steeds gekozen op hun originaliteit en het positieve effect op de instroom. Of een campagne het juiste beeld geeft van de organisatie, lijkt er niet toe te doen.

Petrus heet de vrouw welkom en vraagt haar: “waar wil je naartoe: de Hemel of de Hel?” Ik wist niet dat ik mocht kiezen,” reageert zij verrast.“Inderdaad. Maar als je het lastig vindt om een keuze te maken, heb ik een aanbod voor je. Vandaag mag je op proef naar de Hel, morgen naar de Hemel. Daarna mag je een keuze maken. Hoe klinkt dat?”De vrouw aarzelt geen moment en stemt toe.

De poorten van de Hel zwaaien open en ze gaat naar binnen. Ze is op alles voorbereid. Maar het blijkt één groot feest! Met geweldige muziek, interessante mensen en heerlijk eten en drinken. De hele dag maakt ze alles mee waar een mens gelukkig van wordt. Zoals afgesproken, gaat ze de volgende dag naar de Hemel. Daar vindt zij precies wat ze had verwacht. Het is er aangenaam, geen pijn en verdriet, grazige weiden, lieftallige engelen en de mooiste dieren en planten.

“En?”, vraagt Petrus de volgende dag, “heb je een keuze kunnen maken?”

“Ik had dit nooit verwacht”, zegt de vrouw, “maar ik kies voor de Hel.” Met een plechtig gebaar opent Petrus de Hellepoort. Als de poorten zich met een ijzingwekkend geluid achter haar sluiten, bevindt zij zich in de Hel die wij ons altijd hebben voorgesteld: verdoemenis, boosaardige geesten en een wrede duivel. Overal vuur, ijselijk gegil, erbarmelijke pijn en lijden, bloed en verdriet….

Aan het eind van deze verschrikkelijke dag zoekt Petrus haar op. “Ik begrijp het niet”, stamelt de vrouw. “Dit is een totaal andere Hel dan ik eerst heb bezocht. Het is hier afschuwelijk!”
“Dat is logisch”, zegt Petrus, minzaam. “De eerste twee dagen was je sollicitant, nu ben je medewerker.”

Volgens juryvoorzitter Marion de Vries lijkt werven soms één groot feest: ‘De gezelligheid in die video's gaat ten koste van de inhoud.’ En daar gaat de schoen wringen. Als je kijkt naar de belangrijkste redenen waarom mensen binnen een half jaar weer bij een bedrijf vertrekken, is dat in de eerste plaats omdat de baan niet bleek te zijn wat ze ervan verwacht hadden, in de tweede plaats dat de cultuur van het bedrijf ze niet aanstond, en tenslotte dat ze geen goede relatie hadden met de leidinggevende of collega’s.

Uit het jaarlijkse, wereldwijde onderzoek van Gallup blijkt dat niet meer dan 13% van de medewerkers echt betrokken is bij de organisatie waar zij werken. Dat is wereldwijd. Met 9% scoort Nederland zelfs nog iets slechter. Kantoren kunnen hun arbeidsmarktprobleem dus niet (blijvend) oplossen door de etalage zo mooi mogelijk in te richten en zo sollicitanten naar binnen te lokken. Een groot verschil tussen etalage en de winkel zelf is funest, voor het bedrijf, voor het merk en voor de portemonnee. Er is dus werk aan de winkel.

Medewerkersbetrokkenheid Engagement Survey Gallup
Bron: Employee Engagement Survey Gallup

Is uw organisatie een geweldige plek om te werken?

Wat kunt u hieraan doen? Hoe zorgt u ervoor dat uw organisatie een geweldige plek is om te werken en dat u in uw arbeidsmarktcampagne of personeelsadvertentie niks anders hoeft te doen dan gewoon de waarheid vertellen?

Vijf belangrijke kenmerken van een geweldige organisatie zijn:

 1. De verwachtingen over en weer zijn helder en duidelijk.
  Uw mensen weten wat u van hen verwacht en hun functie of rol, de plek in de organisatie en de organisatie zelf zijn niet mooier voorgesteld dan de werkelijkheid. U geeft uw mensen elke dag de ruimte om datgene te doen waar zij goed in zijn.
 2. Uw mensen kennen het strategische doel van de organisatie en zijn betrokken bij het uitstippelen en volgen van die koers.
  Zij weten wat zij moeten doen om te helpen dat doel te realiseren. Dat is hopelijk voor u een doel dat relevant is, dat “ergens over gaat”.
 3. U geeft eerlijke feedback over de mate waarin uw mensen aan uw verwachtingen voldoen, maar u staat nadrukkelijk zelf ook open voor feedback.
  Feedback is ook niet iets dat wordt opgespaard tot de jaarlijkse formele functionerings- en beoordelingsgesprekken. U weet waar uw mensen mee bezig zijn en spreekt doorlopend met hen, ook over wat er goed gaat en wat niet. U geeft die feedback om uw mensen te laten groeien, niet om ze te controleren.
 4. De lat ligt hoog, u stuurt op resultaat, het lerend en innoverend vermogen van uw organisatie is groot en uw organisatie is gericht op ontwikkeling.
  Dat betekent dus ook dat er ruimte is om fouten te maken. Groeien betekent namelijk je grenzen verleggen, regelmatig iets nieuws proberen en dan gaat er weleens iets fout. Dus fouten maken mag niet, maar moet.
 5. Fun is belangrijk
  Tot slot bent u niet vergeten dat het leven leuk is: ‘fun’ is dus een belangrijk onderdeel van uw organisatiecultuur.

'Nog sexier maken'

Een aantal jaren geleden presenteerden wij een nieuwe employer branding campagne aan de leden van de maatschap van een accountantskantoor. “We moeten werken bij ons gewoon nog veel sexier maken”, reageerde een van de aanwezige vennoten. Daarmee bedoelde hij niet dat de omstandigheden binnen kantoor verbeterd moesten worden, maar dat de tekst van de advertenties moest worden aangepast.

Gelukkig koos dit kantoor ervoor om niet alleen een goede campagne te voeren, maar óók een geweldige werkgever te worden. Want dát is de enige duurzame oplossing van uw arbeidsmarktdilemma.

Maak van uw kantoor een geweldige plaats om te werken en uw medewerkers hoeven nooit meer het gevoel te hebben dat u ze de hel als hemel hebt verkocht.

Wilt u professionals verleiden?

Wilt u professionals verleiden bij u te komen én blijven werken, gewoon door de waarheid te spreken? Hoe pakt u dat aan? Neem contact met ons op, wij helpen u graag!