Hoe trek je Millennials aan? En wat maakt dat ze ook blijven?

Een handreiking aan bestuurders en managers die getalenteerde accountants, consultants en advocaten willen aantrekken én behouden, waaronder een steeds groter aandeel Millennials. Lees over de 5 aspecten die zij het allerbelangrijkst vinden.

Millennials aantrekken en behouden

Tekort aan goede professionals

​Er zijn bijzondere tijden aangebroken binnen de accountancy, advocatuur en consultancy. Waar jaren geleden het werk, en daarmee omzet en winst, afnamen, is dit sinds 2016-2017 volledig omgeslagen. Er is genoeg werk, misschien wel teveel, en het aantal nieuwe offerteverzoeken blijft binnenstromen.

​Er is echter een grote uitdaging, vergelijkbaar met voor de crisis: het aantrekken en behouden van mensen, goede mensen. Steeds vaker is een extra recruiter, een arbeidsmarktcampagne of het inschakelen van een searchbureau niet meer afdoende. De vijver met talenten wordt steeds kleiner.

Daar komt nu echter een aspect bij dat het nog uitdagender maakt: de Millennial, ook wel generatie Y genoemd. Een generatie die anders tegen werk aan kijkt, niet per definitie beter of slechter. En dus is de vraag, hoe kun je als leidinggevende en organisatie deze Millennials aantrekken en behouden?

Generatie Y: de Millennials

​Generatie Y is opgegroeid in gezinnen waar het kind centraal staat. Niet langer hiërarchie, onvoorwaardelijk respect voor de ouders en hard werken als centrale thema’s. Nee, er wordt geluisterd naar de kinderen, die mogen meepraten en meebeslissen. Onze ouders kozen voor een vriendschappelijke relatie met ons waarin gelijkwaardigheid en wederzijds respect de belangrijkste waarden zijn. En wij zijn opgegroeid met de boodschap: ‘Je kunt alles worden wat je wilt’.

Het resultaat is een generatie die open, innovatief en zelfverzekerd is. Of zijn deze mensen gewoon verwend en arrogant? Het laatste hoor je vooral van leidinggevenden. Toch zijn diezelfde leidinggevenden vaak zelf ouder van generatie Y-ers. Voor deze leidinggevenden zijn werk en privé nog wel twee aparte werelden. Ik adviseer ze bij ergernis en frustratie over houding en gedrag van hun jonge teamleden toch eens stil te staan bij zichzelf en zich af te vragen hoe ze dezelfde karakteristieken bij hun eigen kind beoordelen. Best kans dat ze tot de conclusie komen dat ze met twee maten meten. Dat kan een helpend inzicht zijn.

Mede door deze opvoeding, is een generatie ontstaan die vijf aspecten essentieel vindt:

  1. Persoonlijk contact
  2. Zingeving
  3. Waardering
  4. Vrijheid
  5. Persoonlijke ontwikkeling

Lees meer over deze vijf aspecten en hoe hiermee om te gaan op accountant.nl.

Zelf ook aan de slag?

Benieuwd hoe jouw organisatie Millennials beter kan aantrekken en behouden? Neem dan contact op met Glenn Holster.

Deel dit artikel

Over Glenn Holster

Glenn Holster focust zich als trainer/coach/spreker op persoonlijke groei, teamontwikkeling en leiderschapsontwikkeling, om zo een bijdrage te leveren aan organisatieontwikkeling en groei. Als Millennials expert, ook wel 'Generatie Y', adviseert en traint Glenn (zelf ook generatie Y) medewerkers, leidinggevenden en organisaties in het omgaan met generatieverschillen.