Ligo: ‘Eenvoudige toegang tot hoge kwaliteit juridische diensten voor ondernemers’

'Gesprek over Groei' met Wendy Bogers, oprichter van Ligo

Wat is de visie en aanpak van Ligo als het gaat om groei? Hierover sprak Wendy Bogers, oprichter van Ligo, met Rob Meijers van 4Future.

Dit gesprek maakt deel uit van de serie ‘Gesprek over Groei’, een initiatief van 4Future waarbij we met zakelijke dienstverleners spreken over groei: wat is hun visie, wat zijn de uitdagingen, hoe gaan zij hiermee om, en wat zijn hun prioriteiten voor de toekomst?

Over Ligo

“Ligo is een online platform waar ondernemers alles wat met legal te maken heeft, kunnen regelen. Dus echt vanaf moment één dat zij starten met ondernemen, dan gaat het bijvoorbeeld om de oprichting van een BV, tot het hele verdere verloop van de onderneming. Wij kunnen ze helpen met juridische diensten, zoals contracten en juridisch advies van advocaten.”

Online diensten én netwerk van advocaten

“Het platform van Ligo legt de verbinding tussen ondernemer en advocaat. Want je kan heel veel automatiseren, maar er zijn ook complexe situaties waarbij je absoluut die gespecialiseerde advocaat nodig hebt voor advies. Daarom vinden wij het heel belangrijk om juist ook die kennis van specialisten te kunnen aansluiten op het platform.“

Van een dienst een product maken

“Er zijn meer platformen die vraag en aanbod bij elkaar brengen, en dat doen ze fantastisch. Dat is ook nodig, maar wij vinden het ook belangrijk om iets te doen aan de manier waarop die diensten worden verleend. Wat wij doen is van een dienst een product maken, mede door gebruik te maken van technologie. We zijn volledig transparant in wat het gaat kosten, hoe lang het duurt en wat het de ondernemers uiteindelijk oplevert. De software doet vervolgens het werk.

Wat ons daarnaast onderscheidt, is een ‘all you can eat’ juridisch membership voor ondernemers. We hebben alle belangrijke juridische diensten die een ondernemer nodig heeft, gebundeld in een laagdrempelig membership. Daarmee kun je niet alleen onbeperkt gebruik maken van meer dan honderd contracten in het Nederlands en in het Engels, maar heb je ook toegang tot onbeperkte telefonische consulten van alle aangesloten advocaten.”

Homepage Ligo
Homepage Ligo

‘Groeien door het plafond’

“Wij willen zo veel mogelijk impact maken bij ondernemers om alle ‘legal hassle’ bij hen weg te nemen. Wij vinden dat iedere ondernemer recht heeft op hoge kwaliteit juridische dienstverlening, ook de MKB-ers met minder grote budgetten. Om dat mogelijk te maken, hebben we met onze technologie werkzaamheden geautomatiseerd en processen efficiënter ingericht. Dit  betekent dat automatisch de prijs naar beneden kan. En dat is nu vaak een grote drempel voor veel ondernemers om een advocaat in te schakelen. Wat je nu nog ziet in de Nederlandse markt is dat veel ondernemers nog geen, of weinig, gebruik maken van juridische diensten terwijl de vraag groot is.
 
Onze kijk op groei: dat wij zo veel mogelijk MKB-ondernemers in Nederland kunnen helpen om hun juridische zaken goed te regelen. Onze ambitie is om onze snelle groei door te zetten en marktaandeel te pakken als LegalTech bedrijf. Vervolgens zullen we het over de grens lanceren.“

Uitdagingen bij snelle groei

“Het afgelopen halfjaar zijn we erg hard gegroeid. Je team en de processen moeten dan opeens veel grotere volumes aankunnen. Uiteraard moet je zorgen dat de kwaliteit, snelheid en de service op hetzelfde niveau blijft. Dat zijn dan wel de uitdagingen waar je tegen aanloopt als je in korte tijd enorm hard groeit.
 
Het team is in een halfjaar tijd keer vier gegaan. Je klanten mogen geen last van hebben van een tekort in je team. Het streven om elke klant blij maken met ons product is daarin het belangrijkste geweest. Het is simpelweg hard werken om toch die groei aan te kunnen.”
Ligo

Advocaten in de minderheid  

“Ik kom zelf uit de advocatuur. Als je nu naar ons team kijkt, dan ben ik een hele tijd de enige jurist geweest. Ons team bestaat vooral uit developers, omdat wij de software zelf ontwikkelen. Daarnaast bestaat het team uit customer support mensen, maar zeker ook marketeers en growth hackers die zich richten op de data.

Dat is een groot verschil met de teamsamenstelling van een traditioneel advocatenkantoor, waar hoofdzakelijk advocaten of juristen zitten.”

Prioriteiten voor komend jaar  

“Komend jaar breiden we het team verder uit. Elk team binnen Ligo heeft nieuwe mensen nodig. Zo kijk ik er erg naar uit om het development team voor de productontwikkeling sterker neer te zetten. Wij zitten heel dicht op de klant: de klant vertelt ons wat wij moeten verbeteren of toevoegen aan het product. Daar zijn nog ontzettend veel mogelijkheden om het nog beter te kunnen doen.”

Marketing cruciaal voor groei  

“Waar je naar toe wil is de situatie waarbij het product zichzelf verkoopt; dat je product zo fijn is en dat je zo’n wow-factor bij je klanten hebt, dat ze er ook over gaan praten. Sales speelt bij ons een minder grote rol, maar marketing is heel belangrijk voor onze groei. Daarom hebben we ook een marketingteam dat veel met data werkt.”

Wendy Bogers

Ligo over 5 jaar  

“Over vijf jaar zie ik Ligo als een platform waar elke ondernemer inplugt als deze een bedrijf start en dat we met hem meegroeien voor alle juridische zaken waar hij tegenaan loopt. Of hij nou informatie zoekt die hij bij ons kan vinden in juridische gidsen of artikelen, een contract nodig heeft, een kleine vraag heeft die hij binnen dertig seconden beantwoord wil krijgen via onze chat, of omdat hij een advocaat zoekt; wij willen echt hét platform zijn waar elke ondernemer aan denkt zodra een juridisch vraagstuk speelt of een juridische vraag opkomt.”

Einde van uurtje-factuurtje  

“Wat ik in de advocatuur graag zou zien, is dat wordt afgestapt van het uurtje-factuurtje model. Je ziet dat al best wat advocaten meer met vaste prijzen werken, maar waarbij ze alsnog met hun uurtarief aan het rekenen zijn. Dit is fijn voor de transparantie, maar het zou mooi zijn als zij hun werkzaamheden ook efficiënter inrichten om meer ondernemers te kunnen helpen tegen vriendelijkere prijzen.

Het uurtje-factuurtje model is niet houdbaar. Ja, het kan soms lastig zijn om in te schatten hoeveel tijd iets kost, maar daar hebben heel veel professionals mee te maken en die geven ook van te voren een kostenplaatje op. Naar mijn idee doe je je eigen kantoor tekort door niet vooraf transparant en duidelijk te zijn over de kosten. Het creëert een drempel om een advocaat te benaderen en advies te vragen, wat je klanten kost. Als je goed bent in wat je doet, zou je in staat moeten zijn om een goede inschatting te kunnen maken van hoeveel werk bij een opdracht komt kijken.”

Toekomst van de advocatuur  

“Waar te allen tijde grote vraag naar zal blijven binnen de advocatuur, is advisering bij complexe situaties. Dat kun je niet met technologie, daar geloof ik niet zo in. Wat je wel met technologie kan doen, is onder andere standaard werkzaamheden automatiseren, processen efficiënter inrichten, juridische knowhow overbrengen en de verbinding tussen advocaat en ondernemer beter faciliteren.

Ik verwacht dat kantoren die zich puur bezighouden met bijvoorbeeld het opstellen van contracten het zwaar kunnen gaan krijgen door de LegalTech platformen. Advocaten die vooral adviseren bij complexe situaties zullen hier echter niet zoveel van merken.”

Over 'Gesprek over Groei'

Ook nu het goed gaat in de zakelijke dienstverlening, staat groei onverminderd hoog op de agenda. Zo wordt het steeds moeilijker om goede mensen aan te trekken (en behouden). Of de groei gaat niet hard genoeg, of onvoldoende op de gewenste (toekomstbestendige) gebieden. Daarnaast missen professionals vaak de commerciële vaardigheden en gedrevenheid om groeikansen optimaal te benutten. Bovendien heeft de sector te maken met veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld technologie en verdienmodellen, krapte op de arbeidsmarkt en veranderende wensen van ‘millennials’.

‘Gesprek over Groei’ is een initiatief van 4Future waarbij we met bestuurders van accountantskantoren, adviesbureaus en advocatenkantoren praten over groei: wat is hun visie, wat zijn de uitdagingen, hoe gaan zij hiermee om, en wat zijn hun prioriteiten voor de toekomst?

Deel dit artikel